Menu Content/Inhalt

Šk.rok 2019/2020

Změny obsahu

Historie školy Tisk E-mail
Napsal Administrator   

Budova školy těsně po dokončeníBudova současné Základní školy ve Mšeně pochází z roku 1928. Do otevření této školy se vyučovalo v malotřídkách v budově tzv. staré školy. Základní kámen nové budovy byl položen 10. října 1926. Stavba trvala necelé dva roky a škola byla slavnostně otevřena v neděli 2. září 1928 pod názvem Masarykova škola ve Mšeně. Tento název dokonce v tehdejší době musel schválit prezident republiky (viz dopis v kronice školy).

Citát z dobových novin: “Město Mšeno prožívalo v neděli 2.t.m. velký kulturní svátek. Za nevídaného účastenství lidu z celého kraje otevřena byla nová moderní škola měšťanská, pořízená nákladem více než 3 miliony korun. Okres mělnický přispěl velkolepým darem 1.600.000 korun.”

Škola byla rozdělena na chlapeckou a dívčí. V prvním školním roce navštěvovalo školu chlapeckou 90 chlapců a 85 dívek.

Svými dispozicemi byla škola velkolepá nejen ve své době, ale úctu vzbuzuje i dnes. Ústřední část budovy tvoří učebny, směrem do stran bývaly i třídy mateřské školy, která se později zrušila. Dnes tyto prostory slouží základní škole jako další učebny. Boční trakty tvoří byty pro učitele. V zadní půlkruhovité části je v přízemí umístěna tělocvična a nad ní v prvním patře slavnostní sál.

V době stavby byla tato budova považována za velmi nadstandardní a luxusní, za což podlehla také často kritice.

Od hlavní silnice směřující na Mladou Boleslav školu odděluje promyšlená kompozice parku, který slouží jako klidová zóna.

V roce 2004 díky zřizovateli dostala škola novou krásnou fasádu a stala se tak jednou z nepřehlédnutelných dominant obce.

Historické fotografie

Střípky z kroniky školy

Aktualizováno ( Čtvrtek, 12 prosinec 2019 )
 
< Předch.
A+ | A- | Reset

Ankety

Naše škola

1928.jpg

Počet přístupů od 1.1.2008

Přístupů: 5064719
designed by www.madeyourweb.com