Menu Content/Inhalt

Šk.rok 2019/2020

Změny obsahu

Otevření Cinibulkovy stezky Tisk E-mail
Napsal Ing. Daniela Sobotková   

Slavnostní otevření Cinibulkovy naučné stezky

V 17 hod dne 20. května 2010 u mšenského koupaliště se sešli zástupci Města Mšena v čele s panem starostou Martinem Machem, zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny pod vedením ředitele agentury RNDr. Františka Pelce a vedoucího Správy CHKO Kokořínsko Ing. Ladislava Pořízka, paní Hana Vlčková za sdružení Zahrada, žáci ZŠ Mšeno pod vedením paní ředitelky Jiřiny Trunkové a paní učitelky Daniely Sobotkové a samozřejmě zájemci z řad veřejnosti. Nechyběli ani zástupci médií. V úvodních projevech seznámili účastníci projektu přítomné s historií a vývojem Cinibulkovy naučné stezky.
Okruh po nejzajímavějších přírodních útvarech v okolí Mšena popsal již v minulém století ředitel mšenské školy J. B. Cinibulk. Po jeho smrti byl pojmenován Cinibulkova stezka. Před čtyřmi lety se v projektu o osobnostech města zabývali žáci osmého ročníku podrobným průzkumem této stezky a když zástupci CHKO Kokořínsko začali uvažovat o vybudování naučné stezky v této lokalitě začala spolupráce na konkrétním projektu. Při získávání finančních prostředků se zapojilo i Město Mšeno a sdružení Zahrada, které pomohlo s vypracováním projektu a získáním grantu Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Ve spolupráci CHKO Kokořínsko a žáků ZŠ Mšeno vznikly návrhy pěti panelů naučné stezky na téma město Mšeno, lesní flóra, fauna, vývoj lesa a geologie. Byly také vybrány typy laviček a zajímavé zpestření cesty u Švédského valu. Z výtvarných návrhů žáků ZŠ byl realizován průvodce po naučné stezce a pracovníci CHKO vytvořili pracovní listy k informačním panelům ( obojí lze získat v informačním středisku ve Mšeně).
Průvodce jsme slavnostně pokřtili při otevření stezky a vydali jsme se na výpravu částečně po naučné stezce a částečně podle pokynů botaničky CHKO, která měla pro nás připraveno povídání o některých běžných i vzácnějších druzích rostlin z okolí. Ti nejodvážnější skončili výpravu až v Ráji na louce plné rozkvetlých úpolínů evropských, vstavačů a kuklíků a spokojeni se vraceli krásným májovým večerem domů. Jak krásné je okolí našeho města a jak se povedla realizace našeho projektu se může přesvědčit každý sám. Za realizátory projektu si dovoluji všechny spoluobčany srdečně pozvat na Cinibulkovu naučnou stezku.

Koordinátor EVVO ZŠ Mšeno Daniela Sobotková

Článek a foto v Mělnickém deníku

Aktualizováno ( Středa, 26 květen 2010 )
 
< Předch.   Další >
A+ | A- | Reset

Ankety

Naše škola

2003.jpg

Počet přístupů od 1.1.2008

Přístupů: 5064586
designed by www.madeyourweb.com