Menu Content/Inhalt

Šk.rok 2019/2020

Změny obsahu

6. třída v pravěku Tisk E-mail
Napsal Mgr. Hana Dusílková   

Galerie Templ

Šestá třída se rozhodla prožít pravěk, přesněji dobu kamennou, na vlastní kůži a vyzkoušet si, zda by dokázala v pravěké době přežít. Nemusela naštěstí odjíždět do hlubokých lesů a zůstávat tam vyzbrojena kameny a klacky. Stačilo jen sednout do autobusu a vyjet do Mladé Boleslavi, kde připravuje Galerie Templ programy experimentální archeologie. Díky nim si žáci vyzkoušeli, jak obtížné by bylo si vyřezat pazourkem z kůže oděv, umlít mouku na mlýnku či vykroužit do kamene otvor pomocí dřevěného klacíku. Dozvěděli se také mnoho o pravěkém muži Ötzim, který byl před více jak deseti lety nalezen pod sněhem v Alpách.
Nakonec na naše malá tlupa proměnila v archeology, které čekala práce v terénu. Najít v písku kosti a sestavit z nich kostru člověka či keramickou vázu ze střepů byl téměř nadlidský výkon, takže všichni byli rádi, že alespoň míření oštěpem na makety zvířat se všem dařilo.
Někteří odjížděli z Templu přesvědčeni, že archeologie by byla dobrá volba, jiní byli rádi, že si o pravěku už čtou pouze v knížkách a učebnicích a že oblečení koupí v obchodě, jídlo připraví maminka a doma mohou v klidu zapnout televizi či počítač a nemusí pracně tvořit různé nástroje jen s pomocí pazourků.

Aktualizováno ( Středa, 13 květen 2009 )
 
< Předch.   Další >
A+ | A- | Reset

Ankety

Naše škola

skola_kvet2.jpg

Počet přístupů od 1.1.2008

Přístupů: 5063773
designed by www.madeyourweb.com