Menu Content/Inhalt
Hlavní stránka arrow Aktuality + foto arrow Archiv - šk.rok 2008/2009 arrow Třídím, třídíš, třídíme - projekt

Šk.rok 2019/2020

Změny obsahu

Třídím, třídíš, třídíme - projekt Tisk E-mail
Napsal Ing. Daniela Sobotková   

Projekt: „Třídím, třídíš, třídíme“

Projekt proběhl v úterý 2. 12.2008. Jeho cílem bylo napříč školou zmapovat a do názorného trojrozměrného grafu zanést přehled, jak se rodiny našich žáků věnují třídění recyklovatelných druhů odpadů. Již loni jsme podobným způsobem monitorovali kouření v rodinách projektem Protikuřácký řetěz.

Tentokrát jsme nelepili papírový řetěz (to by bylo plýtvání cennou surovinou), ale využili jsme víčka od PET lahví, která naši žáci v rámci třídění již nasbírali. Každá barva víčka představovala jeden druh tříděného odpadu. Vycházeli jsme i z barevného odlišení kontejnerů na tříděný odpad a tím jsme si také připomněli, kam můžeme který druh odpadu třídit:

– plasty - žlutá - kontejner
– víčka od PET lahví - červená - školní soutěž
– papír - tmavě modrá - kontejner, nebo školní soutěž
– sklo - zelená - kontejner
– nápojové kartony – oranžová – kontejner, nebo školní soutěž
– bio odpad – okrová – speciální popelnice, nebo kompost
– hliník – stříbrná – sběrné suroviny
– železo - světle modrá - sběrné suroviny
– drobná elektrozařízení – růžová – školní soutěž (sběrné místo v suterénu u šaten)
– baterie – bílá – školní soutěž (sběrné místo u ředitelny)

Již v předchozích dnech si žáci se svými třídními učiteli popovídali o třídění odpadů a možnostech jejich dalšího zpracování. Hlavní akce pak vypukla v úterý. V 10 hod. zahájila monitorovací skupina ( D.Sobotková + 10 žáků ze 7.B) svou práci. Každý žák měl na sobě označení, který druh recyklovatelného odpadu představuje, nesl si víčka své barvy a vlasec na navlékání víček.

Skupina vždy nastoupila před třídu a po krátkém úvodu každé dítě ze třídy prošlo kolem řady a navléklo 1 víčko u každého druhu odpadu, který doma třídí. Po té se skupina odebrala do další třídy. Když byl průzkum u konce a navlečená víčka spočítána, vyvěsili jsme řetězy na balkon sálu školy. Zde si je i Vy budete moci prohlédnout třeba při návštěvě vánočního jarmarku. A jak vypadají výsledky našeho průzkumu?

Z 245 přítomných žáků doma třídí plasty 173, papír 164, víčka 141, sklo 136, nápojové kartony 114, bioodpad 80, železo 64, drobná elektrozařízení 58, baterie 53 a hliník 51 žáků. Děti dokonce samy přišly ještě na další položky, které je možné třídit, jako na příklad měď, hadry, bílé sklo a velká elektrozařízení. Máme tedy náměty na další práci.

za monitorovací skupinu: koordinátor EVVO - D. Sobotková

Aktualizováno ( Úterý, 09 prosinec 2008 )
 
< Předch.   Další >
A+ | A- | Reset

Ankety

Naše škola

1928.jpg

Počet přístupů od 1.1.2008

Přístupů: 5064611
designed by www.madeyourweb.com