Menu Content/Inhalt

Šk.rok 2019/2020

Změny obsahu

Energetická gramotnost Tisk E-mail
Napsal Administrator   

Energetická gramotnost

V úterý 13. září 2016 přijela k nám do školy paní Ing. Adéla Holasová z Českého vysokého učení technického s programem, který měl název “Energetická gramotnost”.

Program byl určen pro 7., 8. a 9. ročníky.

V rámci 45 minutového vystoupení paní Holasová žáky seznámila s problematikou rovnováhy mezi výrobou a odběrem elektrické energie.

Ve stručnosti si popíšeme nejdůležitější poznatky:

  • V každém okamžiku musí být v rovnováze odběr a výroba elektrické energie.
  • Riziko “blackoutu” (rozsáhlého výpadku elektrické energie) se v současné době zvyšuje zapojováním většího množstvím větrných a slunečních elektráren, jejichž výkon se nedá regulovat.
  • O energetickou rovnováhu mezi výrobou a odběrem se starají zejména elektrárny s rychlým náběhem, tj. vodní a paroplynové. Částečně se do regulace zapojují i uhelné elektrárny.
  • Česká republika má ve své elektrické síti zastoupeny různé druhy elektráren (jaderné, tepelné, vodní, přečerpávací, sluneční i větrné), které vytvářejí vyvážený energetický mix.
  • České rozvodné soustavě hrozí riziko zejména při náhlému “rozjetí” větrných a slunečních elektráren na severu Německa. Vyrobená elektrická energie pak protéká i naší rozvodnou soustavou. Její rychlý nadbytek pak zvyšuje riziko blackoutu.

Na závěr programu paní Holasová žáky vyzkoušela pozornost žáků pomocí kvízových otázek a rozdala drobné ceny.

Program byl veden formou diskuse s žáky, kteří se aktivně zapojovali. Touto cestou bychom chtěli paní inženýrce Adéle Holasové poděkovat za pěkný pořad, který byl navíc pro žáky zcela zdarma.


 

 
< Předch.   Další >
A+ | A- | Reset

Ankety

Naše škola

2003.jpg

Počet přístupů od 1.1.2008

Přístupů: 5064159
designed by www.madeyourweb.com