Menu Content/Inhalt

Šk.rok 2019/2020

Změny obsahu

Den Země - Cesty vody v krajině Tisk E-mail
Napsal Ing. Daniela Sobotková   

Projekt ke Dni Země – Cesty vody v krajině

Rok 2013 vyhlásilo valné shromáždění Organizace spojených národů Mezinárodním rokem Vody pro život. Důvodem je upozornit nejenom na význam vody jako nezbytné podmínky života na Zemi, ale také připomenout, že využitelné vody pro živé organismy ubývá a není všem dostupná v dostačující míře. I naše škola se hlásí k tomuto tématu. Vodu jsme vybrali jako průřezové téma EVVO pro školní rok 2012 – 2013 a stěžejní částí tohoto tématu je právě projekt ke Dni Země.
Ve větší míře se projektu zúčastnili žáci z volitelného předmětu přírodovědná praktika, kteří ve svých hodinách připravovali teoretické materiály, na Den Země se vypravili vyčistit studánku ve Studánecké rokli a dále budou pokračovat průzkumem čistoty vody a sestaví závěrečnou zprávu.
Cílem našeho projektu bylo zmapovat vodní zdroje v našem okolí a také zjistit, jak probíhá čištění odpadní vody ve Mšeně. Začali jsme tedy zjištěním, že pitná voda, která nám teče z kohoutů, pochází z pramene Stříbrník ve Vojtěchově a soustředí se ve vodojemu na Romanově, odkud teče samospádem do našich domácností. Odpadní voda se čistí v čističce v Hlovci, kde probíhá čištění vody aktivním kalem.
Významným zdrojem vody pro organismy v přírodě jsou studánky, proto jsme Den Země oslavili akcí otvírání studánek. Žáci prvního stupně se sešli v pátek 19. Dubna při slavnostním otvírání Hlovecké studánky, o kterou se stará místní Okrašlovací spolek. A žáci z volitelného předmětu přírodovědná praktika otvírali studánku ve Studánecké rokli. To ale bylo otvírání pracovní, protože studánka byla zasypaná listím a spadanými větvemi, které jsme museli odklidit. Výprava byla dobrodružná, protože do rokle samotné a ke studánce cesta nevede. Jde vlastně o dvě studánky pod sebou. U té spodní jsme objevili do pískovce vytesaný symbol, jehož původ se ještě pokusíme vypátrat. Potkali jsme při práci několik žabiček, vodoměrku a pár pavoučků. Okolo studánek jsme pozorovali i stopy větších zvířat - srnčí zvěře a zajíců. Ke studánce se určitě budeme vracet a dál se o ni starat.

Aktualizováno ( Čtvrtek, 25 duben 2013 )
 
< Předch.   Další >
A+ | A- | Reset

Ankety

Naše škola

1928.jpg

Počet přístupů od 1.1.2008

Přístupů: 5085703
designed by www.madeyourweb.com