Menu Content/Inhalt

Šk.rok 2019/2020

Změny obsahu

Archeologie v Templu - 7.AB Tisk E-mail
Napsal Mgr. Hana Dusílková   

Galerie Templ v Mladé Boleslavi - 17. ledna 2012 - 7. AB

Sedmáci se vrací na místo činu

Jako zkušení matadoři jsme opět po roce přestoupili práh Galerie Templ v Mladé Boleslavi, abychom se zapojili do programu experimentální archeologie a vyzkoušeli si některé činnosti typické pro dřívější časy. Minulý rok jsme přečkali pravěk a nyní, již o pár století moudřejší, jsme se vrhli na středověké dějiny. Začali jsme velmi povzbudivě, a sice katovským řemeslem. Není nic lepšího než vyzkoušet na spolužácích různé mučící nástroje. To bylo křiku, ale katovská kápě prostě stála za to. Samozřejmě jsme se jen nemstili, ale trochu se zabývali i módou. Středověkého rytíře jsme oblékli od hlavy až k patě, ozbrojili ho a vyzkoušeli na jeho drátěné košili tvrdost úderů meče.
Každý správný rytíř musel mít erb, který byl vlastně jeho vizitkou. My jsme si prozatím (přeci jen zkušeností máme málo) vyzkoušeli vyrýt znak do kousku kůže s menšími či většími úspěchy. Daleko lépe se nám dařilo při ražbě mincí, zde jsme byli už úspěšní všichni. Čím to asi bude?
Nic ale netrvá věčně, a tak se o slovo přihlásila škola, i když zatím ne ta opravdová. Rychle ke stolu, abecedu před sebe a krasopisně vykroužit jméno a příjmení. Zní to jednoduše? Tak si to zkuste v hlaholici, vždyť na Velké Moravě neměli ani všechna písmenka! Poprali jsme se s tím s hrdostí a za odměnu jsme se přizdobili pravou slovanskou záušnicí. Myslíte, že jsme si spletli slovo? Ale kdepak, my už jenom víme to, co vy zatím ještě ne.

Aktualizováno ( Čtvrtek, 19 leden 2012 )
 
< Předch.   Další >
A+ | A- | Reset

Ankety

Naše škola

skola_kvet2.jpg

Počet přístupů od 1.1.2008

Přístupů: 5064110
designed by www.madeyourweb.com