Menu Content/Inhalt

Šk.rok 2019/2020

Změny obsahu

Den ZEMĚ - projekt Tisk E-mail
Napsal Ing. Daniela Sobotková   

Den Země

Den Země je den věnovaný Zemi, který se každoročně koná 22. dubna. Tento svátek je ovlivněn původními dny Země, které se konaly při oslavách jarní rovnodennosti, 21. března, a oslavovaly příchod jara. V moderním pojetí jde o ekologicky motivovaný svátek
Historie vyhlášení tohoto dne sahá do roku 1969, kdy především John McConnell začal volat po vzniku mezinárodního dne Země a v rámci těchto snah vytvořil i vlajku Země. První Den Země byl slaven v San Francisku. Tato oslava byla pravděpodobně zamýšlena nejen jako ekologicky zaměřený svátek, ale i jako levicově orientovaný happening bojovníků proti válce ve Vietnamu .
Kampaň s tímto svátkem spojená si kladla za cíl přenést otázku ekologie do politických kruhů. Cílem bylo zvýšit energetickou účinnost, recyklovat odpadky a hledat obnovitelné zdroje energie. Tato akce měla velký ohlas zejména mezi studenty.
OSN začalo tento svátek slavit o rok později (1971).
V roce 1990 se připojil i zbytek světa a 22. duben se stal Mezinárodním dnem Země – dnem biodiverzity (druhové rozmanitosti ).

Den Země 2010 na ZŠ Mšeno

Doprovodné akce v průběhu měsíce dubna:

1) Od 1. do 30. dubna vyhlášení nové sběrové soutěže „Sbíráme hliník z našich domácností

2) 14. dubna od 15.30 hod – v době třídních schůzek se koná výstava na sále školy s tématem „ EKOABECEDA aneb třídění odpadu na ZŠ Mšeno“ – zveme všechny zájemce akce je otevřena pro rodiče i ostatní přátele školy. Jedná se o výstavu prací žáků k projektu EKOABECEDA, který probíhal v jednotlivých ročnících naší školy minulý měsíc a byl zaměřen na třídění a recyklaci elektroodpadu.

Foto z výstavky prací na sále

Hlavní akcí v týdnu od 19. 4. – 23. 4. je celoškolní projekt Cinibulkova naučná stezka (webové stránky stezky):

V loňském školním roce se naši žáci podíleli na společném projektu s Městem Mšenem, správou CHKO Kokořínsko (CHKO pro školy) a občanským sdružením Zahrada na vybudování naučné stezky na Cinibulkově stezce. Jedná se o okruh po nejzajímavějších místech v okolí Mšena, který popsal ve svých průvodcích první ředitel naší školy J. B. Cinibulk (Prolezovačky, Vyhlídky, Bludiště, Švédský val, Obr a Žába, Faraon). Naučnou stezku tvoří 5 panelů na téma: Mšeno, lesní flóra, fauna, les a geologie.

22. 4. - hlavní akce - 2. stupeň od 9:00 na naučné stezce

6. třída na naučné stezce

1. třída pilně pracuje

8.B Cinibulkovou stezkou

5. třída - Dárek pro Zemi

Třídy pod vedením třídních učitelů se vydají po naučné stezce a budou plnit předem zadané úkoly (pracovní listy jsou ke stažení na stránkách správy CHKO) a zahrají si i zajímavé hry. Protože je nás hodně, třídy 2. stupně vyrazí opravdu na Den Země 22. 4. a třídy 1. stupně ostatní dny v týdnu.

Den Země je pro nás již tradičně spojen s akcí „ukliďme si svět“, proto žáci na svých výpravách budou nejen obdivovat okolní přírodu, ale i uklízet odpadky, které do ní nepatří.

Koordinátor EVVO Daniela Sobotková

Aktualizováno ( Čtvrtek, 10 červen 2010 )
 
< Předch.   Další >
A+ | A- | Reset

Ankety

Naše škola

2009.jpg

Počet přístupů od 1.1.2008

Přístupů: 5060870
designed by www.madeyourweb.com