Menu Content/Inhalt

Šk.rok 2019/2020

Změny obsahu

Řekni drogám NE! Tisk E-mail
Napsal Mgr. Hana Nečasová   

V rámci projektu Řekni drogám NE! jsme se se žáky osmých ročníků v úterý 2.3.2010 zúčastnili bezplatného komunikačního pořadu protidrogové prevence na téma „Drogy a sexuálně přenosné nemoci, zvláště pak AIDS“.
Jedná se o pořady informativní protidrogové prevence, které se zaměřují nejen na prevenci obecné drogové problematiky, ale i na širší tematické okruhy rizikových oblastí např. kriminalitu, sexuálně přenosné nemoci a AIDS jako rizika spojeného s intravenózní konzumací drog, na výrazný vzestup nebezpečného infekčního virového onemocnění jater /zvláště pak hepatitidy typu C/ mezi toxikomany, a to vše s kladením akcentu na požadavky Evropské unie. Zdůrazňují také nebezpečí konzumace legálních drog, jako je alkohol a tabák.

Cílem pořadů, stejně tak i ostatních projektových aktivit, je tedy snížení rozsahu zneužívání drog v rizikové populaci dětí a dospívající mládeže a snižování nadbytečných výdajů základního fondu zdravotního pojištění na léčbu závislostí samotných a souvisejících onemocnění.

Preventivní program byl zajištěn společností MEDEA KULTUR, s.r.o. – svými kmenovými pracovníky a externími pracovníky, což jsou přední odborníci v oboru prevence a léčby závislostí, kteří disponující odpovídající odbornou kvalifikací, ale především bohatými profesními zkušenostmi v oblasti návykových závislostí.

V mělnickém kině Sokol jsme měli možnost seznámit se s těmito odborníky, kteří velmi zajímavě a poutavě program vedli:

PhDr. Ivan Douda (drogy obecně, vliv drog na životní styl a na kriminalitu mládeže, drogy a sexuálně přenosné choroby, gambling) - vedoucí psycholog a supervizor Střediska prevence a léčby drogových závislostí - DROP IN

MUDr. Radim Uzel, CSc. (drogy a sexuálně přenosné choroby) - lékař sexuolog a ředitel Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu

Zpestřením pořadu bylo vystoupení známého zpěváka Ivana Hlase, který pořad doprovodil několika svými známými písněmi.

Pohled žáků:

2. 3. 2010 jsme po první vyučovací hodině vyrazili autobusem směr Mělník. Cestou se nám nic nestalo a do kina jsme i přes sníh a led dojeli v pořádku. My a jedna třída, která byla asi z Mělníka, jsme čekali nějakou dobu na ostatní školy, než se zaplnil sál. Nejdřív nám pustili film. Ve filmu vystupovali dva bývalí feťáci, jeden byl kvůli drogám ve vězení a druhý, homosexuál, se nakazil AIDS. Byly tam různé obrázky, co s námi droga dovede udělat.
Když film skončil, mysleli jsme, že je konec, ale pak tam přišel pan Uzel s panem psychologem, kteří nám na přeskáčku vypravovali o drogách a sexu. Do toho nechali zpívat pana I. Hlase. Je fakt, že jsme se plno nových věcí dozvěděli, ale hodně jsme už dávno věděli.
Po besedě jsme se vrátili do školy na poslední dvě hodiny.

Veronika Stejskalová 8.B

Aktualizováno ( Pondělí, 08 březen 2010 )
 
< Předch.   Další >
A+ | A- | Reset

Ankety

Naše škola

1928.jpg

Počet přístupů od 1.1.2008

Přístupů: 5038873
designed by www.madeyourweb.com