Menu Content/Inhalt
Hlavní stránka arrow Aktuality + foto arrow Archiv - šk.rok 2009/2010 arrow Zážitkový ekologický kurz - 8.B

Šk.rok 2019/2020

Změny obsahu

Zážitkový ekologický kurz - 8.B Tisk E-mail
Napsal Ing. Daniela Sobotková   

Grant MŠMT

V červnu 2009 získala naše škola dotaci MŠMT z oblasti podpora EVVO na školách. Náš projekt zahrnoval uspořádání třídenních zážitkových kurzů ekologické výchovy pro třídní kolektivy ve spolupráci se středisky ekologické výchovy. Hlavní myšlenkou bylo propojení ekologické a osobnostní výchovy při práci v třídním kolektivu. Dotaci 22 tisíc korun jsme obdrželi na dopravu do objednaných středisek a částečně na úhradu ekologických programů.
Již v červnu 2009 se uskutečnil zážitkový kurz 9. B. Odehrával se v CHKO Křivoklátsko v obci Křivoklát ve spolupráci s informačním střediskem CHKO Budy.
4. - 6. listopadu 2009 proběhly v jednom termínu dva kurzy - třídy 8.B a 3. třídy. Vypravili jsme se do střediska ekologické výchovy libereckého kraje (Střevlík) v Oldřichově v Hájích.

Bylo podpořeno Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v rámci rozvojového programu Podpora EVVO ve školách v roce 2009.

Vedoucí projektu Daniela Sobotková

Zážitkový kurz ekologické výchovy z pohledu žáků 8.B - pohled žáků 3. třídy

4.11. 2009 jsme se něco málo po 8. hodině ranní vydali na cestu objednaným autobusem. My osmáci jsme obsadili zadní část autobusu a malí a paní učitelky zůstali vpředu. Někteří po cestě usnuli, jiní si povídali celou cestu, vesele se bavili, poslouchali mp3 atd. Tak jsme kolem 10. hodiny zastavili před Střevlíkem. Hned se nám tam zalíbilo. Přední část budovy (které říkají Sluneční dům) byla celá prosklená, jídelna prostorná, a ty pokoje se svými koupelnami, no škoda mluvit. Bylo to tam prostě vše pěkné a my jsme byli rádi, že se tam nakonec jelo (i když se nám původně moc nechtělo). Když jsme se ubytovali v pokojích, sešli jsme se v jídelně, kde se nám představily lektorky a seznámily nás s pravidly pobytu a naším programem. Ještě před obědem nás provedly po areálu ekocentra a jejich farmě. Seznámili jsme se s Edou, což bylo trošku větší prasátko. V průběhu pobytu jsme jí pak chodili na žaludy a krmili ji. Viděli jsme i další zvířata – ovce, kozy a koně. K obědu jsme měli rajskou a po obědě první program. S lektorkou Terezou jsme se učili o ptácích a hráli jsme s ní hry. Poznávali jsme ptáky podle hlasu a pak jsme je šli pozorovat ven s dalekohledy. Večer jsme si vyráběli potisky na trika. Nakonec jsme šli i se 3. třídou spinkat. 8. třída nějak nemohla usnout a dělala nepořádek. Chudáci paní učitelky.
Budíček v 7.30 nám připadal moc brzy, ale výborná snídaně nás všechny probrala. A pak hurá na koníčky. S Terezou jsme si povídali o koních, zahráli si na divoké stádo koní a vyčistili koním výběh. Byla to sranda. Pak jsme šli koně vyhřebelcovat, osedlat a jezdit. Myslím, že si to spíš užily holky, kluky to moc nebavilo. Po obědě jsme měli polední klid a odpoledne s námi byla lektorka Bára. Bára nám povídala o lese a pobytových znameních zvířat. Přinesla nám i ukázky obydlí, potravy, výkalů a zbytků těl, která v lese můžeme najít. Poslouchali jsme i různé zvuky lesa a po svačině jsme se vydali na procházku hledat ta pobytová znamení. Tedy dalo nám to zabrat. Všude tam mají kopce. Večer jsme se sešli k třídní poradě s paní učitelkou Sobotkovou. Ta nám dala matematický úkol s řešením za odměnu (mega lentilky). Po večeři udělaly paní učitelky pro třeťáky diskotéku se soutěžemi. Nakonec se zapojila skoro celá osmička a všechny různé soutěže jsme si všichni užili.
Poslední den po snídani jsme si museli sbalit své věci a uklidit v pokojích. Jsme už se třeťáky celkem velcí, takže se to zvládlo rychle. Dopoledne jsme měli program „ Dojde nám někdy voda?“. Řešili jsme odkud se bere voda, kde se čistí, kolik se jí spotřebuje a tak. Celkem nuda. Pak se nám ale líbilo, že jsme si hráli na světovou konferenci o vodě a řešili problémy s vodou různých exotických zemí.Na závěr jsme se přesunuli do laboratoře a ve skupinkách jsme si postavili malé čističky vody a pozorovali znečištění vody pomocí prostorového mikroskopu. Rozloučili jsme se s lektorkami, které byly moc milé a dozvěděli jsme se od nich mnoho věcí. Pak už nás čekal jen oběd a autobus. Zpáteční cesta uběhla celkem rychle. Ve Mšeně před školou jsme z autobusu vylezli celí rozespalí, ale šťastní, že za chvíli už budeme doma.

Za 8. B Veronika Stejskalová a Hanka Podráská

Aktualizováno ( Úterý, 02 únor 2010 )
 
< Předch.   Další >
A+ | A- | Reset

Ankety

Naše škola

2003.jpg

Počet přístupů od 1.1.2008

Přístupů: 5060645
designed by www.madeyourweb.com