Menu Content/Inhalt

Šk.rok 2019/2020

Změny obsahu

Exkurze 9. třídy do Prahy Tisk E-mail
Napsal Mgr. Věra Podpěrová   

Exkurze na hvězdárně

Ve čtvrtek 9. 6. 2016 se devátá třída vydala do Prahy. Hlavním cílem byla Štefánikova hvězdárna na Petříně.

Exkurze byla zahájena promítnutím půlhodinového pořadu „Do blízkého a vzdáleného vesmíru”. Po té následovala diskuse s astronomem. Žáci měli možnost se ptát na různé otázky týkající se vesmíru. Další částí programu byla prohlídka dvou kopulí hvězdárny, dalekohledů a samozřejmě i pozorování dalekohledy. V této chvíli nám však nepřálo počasí. Díky zatažené obloze jsme nemohli pozorovat Slunce. Museli jsme se spokojit s pozorováním pozemských objektů a alespoň získat představu o zvětšení a dalších vlastnostech dalekohledu.

Na závěr měli žáci rozchod po budově hvězdárny, kde si prohlédli výstavní prostory doplněné o interaktivní prvky. Deváťáky nejvíce zaujala váha, která jim ukázala, kolik by vážili na různých vesmírných objektech jako například na Měsíci, Slunci a vybraných planetách Sluneční soustavy. Další zajímavou částí byla místnost plná meteoritů. Některé z nich jsme si mohli i potěžkat.

Návštěvu Prahy jsme využili také k prohloubení znalostí o její historické části. Z Petřína jsme se vydali na okružní procházku přes Pražský hrad, Malostranské náměstí, Karlův most, Klementinum, rotundu sv. Kříže na Střelecký ostrov. Po přestávce jsme vyjeli zpět na Petřín lanovkou a vydali se na Strahov k autobusu.

 
< Předch.   Další >
A+ | A- | Reset

Ankety

Naše škola

1928.jpg

Počet přístupů od 1.1.2008

Přístupů: 5038720
designed by www.madeyourweb.com