Menu Content/Inhalt

Šk.rok 2019/2020

Změny obsahu

Zatmění Slunce Tisk E-mail
Napsal Mgr. Jan Podpěra   

Pozorování částečného zatmění Slunce

V pátek 20. března 2015 nastal u nás zajímavý jev - částečné zatmění Slunce. Mezi spojnici Země a Slunce se dostal Měsíc. Z našeho pohledu však Měsíc nezakryl Slunce celé, jen přibližně 73 %. Kdo chtěl vidět úplné zatmění Slunce, musel cestovat například na Faerské ostrovy.

Zatmění začalo v 9 hodin 37 minut a skončilo v 11 hodin a 58 minut. Při svém maximu v 10 hodin 46 minut zakryl Měsíc pro nás zmíněných 73 % Slunce.

Vzhledem k výbornému počasí pro pozorování jsme tuto možnost také využili. Někdo si s sebou do školy přinesl speciální sluneční filtr. Učitelé fyziky pak předvedli druhou možnost pozorování zatmění - promítání obrazu Slunce na papír přes dalekohled. Své využití po dlouhých letech našly také i staré třiapůlpalcové diskety.

Zajímavý úkaz sledovali před školou téměř všichni.

Na stránkách 
http://spaceweathergallery.com se můžete podívat na fotky zatmění Slunce, které pozoroval a vyfotil astronom pan Jiří Kubánek. Na jedné fotce si můžete všimnout i sluneční skvrny, což je místo s nižší teplotou na slunečním povrchu. O zatměních i dalších astronomických jevech se můžete dočíst na webových stránkách http://astro.sci.muni.cz/zatmeni/
V letošním roce se můžeme těšit na úplné zatmění Měsíce, které bude pozorovatelné v časných ranních hodinách dne 28. září 2015.
 

 
< Předch.   Další >
A+ | A- | Reset

Ankety

Naše škola

skola_kvet2.jpg

Počet přístupů od 1.1.2008

Přístupů: 5063239
designed by www.madeyourweb.com