Menu Content/Inhalt
Hlavní stránka arrow Škola arrow Minipodnikání arrow Vše o projektu Minipodnikání

Šk.rok 2019/2020

Změny obsahu

Vše o projektu Minipodnikání Tisk E-mail
Napsal Mgr. Hana Nečasová   

Podnikání na Základní škole Mšeno

Úvod

Žáci 8. a 9. ročníku se zapojili do projektu „ Minipodnikání na ZŠ“ v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu, EU a MŠMT. Partner projektu je Vysoká škola ekonomická v Praze a
společnost Junior Achievement ČR (dále JAČR).
JAČR již několik let organizuje na středních školách aktivitu studentských firem, která je mezi studenty oblíbená. Projekt proto přináší upravené know-how do škol základních, kde zaučuje pedagogy do práce s minipodniky a poskytuje školám materiální podporu. Žáci se seznamují s podnikáním formou hry v moderní podobě na tabletu. Cílem projektu je, aby si žáci zvýšili podnikatelskou gramotnost, seznámili se s praktickými činnostmi v malém podniku a vlastně si vyzkoušeli podnikání „nanečisto“.
Společně s paní ředitelkou J. Trunkovou a dalšími pedagogy z 9 základních škol z celé České republiky jsme v září absolvovali v Praze 1. kurz pro pedagogy. Celkem je tedy do projektu zapojeno 20 pedagogů a cca 200 žáků.
Realizátorský tým projektu dále zajišťuje workshopy pro žáky, tento u nás ve škole proběhl 1.prosince 2014. Žáci se dozvěděli o marketingu minipodniku, zdokonalili si své komunikační a prezentační dovednosti, ve skupinkách vytvořili prezentace jednotlivých minipodniků. Vyzkoušeli si jakou mají schopnost diskutovat, přijímat kritiku, řešit problémy a týmově spolupracovat. Byli seznámeni s jednoduchým účetnictvím, které povedou pomocí speciálního SW na tabletech. Tablety zůstávají v dlouhodobé zápůjčce školám pro účely dalších ročníků žákovských minipodniků, čímž se posílí motivace žáků a zároveň udržitelnost projektu i po skončení dotace.

Začátek - úvodní workshop

A jak jsme začali s žáky podnikat? V jednotlivých třídách jsme určili trojici žáků, ti vybrali dalších 8 spolupodnikatelů. Vybraní žáci byli seznámeni se samotným projektem – cílem bylo „uvědomění si“ co je podnikání. Dalším krokem bylo založení firmy, podepsání zakládacího dokumentu, vytvoření organizačního týmu, zvolení jednotlivých pozic, jako je: prezident, finanční ředitel, výrobní, ředitel, personální ředitel, marketingový ředitel a další pozice např. tiskový mluvčí..
Nejtěžším úkolem bylo vymyslet samotný předmět podnikání – tedy co budou žáci vyrábět a následně prodávat? Nápadů bylo hodně, některé se jevily jako zajímavé, ale ve výsledku nereálné. Žáci si ověřovali jednotlivé nápady, kladli si otázky: Kdo bude náš zákazník? Pro koho je náš produkt určen? Bude o něj zájem? Je tu někdo, kdo vyrábí stejný, či podobný výrobek? Kde ho prodává? Co budeme potřebovat k výrobě? Kde budeme prodávat? Budeme potřebovat peníze na rozjetí podniku? Na tuto otázku byla nejsnadnější odpověď. Projekt je podpořen i finančně. To znamená, že každý minipodnik dostane příspěvek 18 125,- Kč včetně DPH na materiální a technické vybavení.

8. třída - pár foto z práce

Žáci 8. ročníku se nakonec shodli, že budou vydávat Časopis očima žáku – NEKONEČNO a založili podnik Nakladatelství Osmička. V obsahu časopisu byste měli najít vše důležité o akcích, organizacích a životě ve Mšeně a okolí, dále zajímavosti, rozhovory, tajenky, recepty aj..
Autoři by rádi přivítali i příspěvky od samotných občanů či členů jednotlivých organizací, své příspěvky a informace můžete posílat na emailovou adresu: Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny Časopis bude vycházet každý měsíc a můžete si ho zakoupit v některých obchodech ve Mšeně, ve škole, v knihovně a v dalších organizacích – MŠ, ZUŠ….

9. třída - pár foto z práce

Třída deváťáku se rozhodla pro výrobu ozdobných předmětů – jako jsou náušnice, náramky, prstýnky a náhrdelníky z Fimo hmoty. První své výrobky nabídli na vánočním jarmarku ve škole a další předměty právě vyrábějí.

Závěr

Zakoupením časopisu Nekonečno nebo nějakého ozdobného výrobku podpoříte šikovné a kreativní žáky osmého a devátého ročníku zapojené v tomto projektu a pomůžete jim zvýšit jejich první zisk z „minipodnikání“.
Projekt obou tříd potrvá do konce školního roku, bude zakončen závěrečnou konferencí, která proběhne v červnu na Vysoké škole ekonomické v Praze. V rámci konference proběhne formou prezentace všech minipodniků soutěž, nejlepší 3 budou vyhlášeny a odměněny. Podmínkou projektu je také konečná likvidace minipodniku a vytvoření Výroční zprávy. Je určen i způsob použití zisku z podnikání a to na: vzdělávací akce, jazykové kurzy, studijní zájezdy pro žáky atd., nákup studijních materiálů – učebnic, nákup pomůcek, vybavení, které žákům usnadní budoucí studium. Žáci mají také možnost věnovat část peněz na charitu.

24. 6. 2015 - Závěrečná konference v Praze

napsala Mgr. Hana Nečasová - poradce minipodniku 8.ročníku

Aktualizováno ( Čtvrtek, 12 prosinec 2019 )
 
Další >
A+ | A- | Reset

Ankety

Naše škola

1928.jpg

Počet přístupů od 1.1.2008

Přístupů: 5060534
designed by www.madeyourweb.com