Menu Content/Inhalt

Šk.rok 2019/2020

Změny obsahu

Návštěva v ekocentru Koniklec Tisk E-mail
Napsal Ing. Daniela Sobotková   

Návštěva v ekocentru

Pražské ekocentrum Koniklec otevírá v Dolní Vidimi Dům zaniklých řemesel a lidové architektury. Jedná se o roubenou chaloupku, která má sloužit jako muzeum starých řemesel s naučnou stezkou oživené chovem domácích zvířat a pěstováním starých odrůd ovocných stromů. Při budování střediska se stala ZŠ Mšeno partnerskou školou tohoto projektu, a proto naši žáci byli mezi prvními, kteří sem byli pozváni. Jako zástupci celé školy se vypravili na exkurzi ve čtvrtek 31.10. žáci z volitelného předmětu přírodovědná praktika pod vedením p. uč. Sobotkové.
Za mrazivého podzimního rána jsme dorazili na místo a s potěšením jsme přijali pozvání do světnice s fungujícími kachlovými kamny. Vedoucí projektu p. Hynek Jebavý nás provedl po stavení, ukázal nám zajímavosti roubené stavby a vyprávěl o životě jejích bývalých obyvatel. Po prohlídce jsme se seznámili s další aktivitou, budováním jabloňového sadu. Aby si žáci lépe představili kvalitu starých odrůd jablek, byla součástí výkladu i ochutnávka jejich plodů.
Po občerstvení jsme se rozdělili na dvě skupiny a chystali se na praktické činnosti. Mezi tím se mrazivé ráno změnilo ve slunečný den a my jsme vyrazili do sadu, kopat díry a sázet jabloně. Druhá skupina se věnovala opravě roubenky. Bylo potřeba vymazat mezery mezi trámy, samozřejmě hliněnou mazanicí. Děti dostaly kbelíky a lžíce a z písku, jílu a vody si umíchaly potřebnou hmotu. Práce jim šla pěkně od ruky a najednou tu bylo poledne. Děvčata ještě nakrmila místního berana, před rozloučením poslední společné foto a vyrazili jsme zpět do školy. Dětem se moc nechtělo, praktický výcvik je zkrátka zajímavější, než suchá teorie.

 
< Předch.   Další >
A+ | A- | Reset

Ankety

Naše škola

skola_kvet2.jpg

Počet přístupů od 1.1.2008

Přístupů: 5038797
designed by www.madeyourweb.com