Menu Content/Inhalt

Šk.rok 2019/2020

Změny obsahu

Wintonovy vlaky Tisk E-mail
Napsal Mgr. Hana Dusílková   

Druhá světová válka je tématem neustále probíraným. Její dějiny do sebe povinně vsoukávají žáci na všech stupních škol. Něco jiného je ale přiblížit si život určitých lidí a na nich dokázat hrůzy válčení. Deváťáci si prošli obojím. Na konci února se vydali do mělnického kina, aby se zúčastnili promítání filmu Wintonovy vlaky (Winton´s train - webová stránka).
Je Vám toto jméno známé? Tušíte, kdo to je Nicholas Winton? Pro žáky bylo toto jméno nové, popravdě není divu, zřejmě ani většina dospělých zmíněné jméno nezná a nebo nedokáže přiřadit ke konkrétní situaci. Možná i proto přijali žáci dokument o tomto muži a jeho činnosti za války a před ní s velkým zájmem.
Nicholas Winton byl před druhou světovou válkou úplně obyčejný mladý muž. Narozdíl od svých vrstevníků ale tušil, že se ve střední Evropě začíná na konci třicátých let dít něco špatného. A tak ze své vůle zorganizoval s pomocí britské vlády vyslání vlakových souprav, jež by odvezly československé děti do britského bezpečí. Mnoho dětí tak bylo zachráněno a zbytek života prožilo u adoptivních anglicky mluvících rodičů, neboť vzhledem k jejich židovskému původu se po válce neměli kam a ke komu vrátit.
Zajímavé na celém příběhu je, že se jeho nitky začaly rozplétat až v nedávné době. Nicholas Winton totiž o své činnosti vedoucí k záchraně 669 dětí po celou dobu mlčel, dokud jeho manželka náhodou na půdě neobjevila knihy s poznámkami, adresami a fotografiemi československých dětí různého věku.
V současné době je příběh tohoto Angličana stále známější. "Wintonovy děti", jak se zachráněným přezdívá, žijí všude ve světě, nejen v České republice, ale i v USA, Austrálii, Izraeli či samozřejmě Velké Británii. Celý svůj život absolutně netušili, jak se vlastně do Anglie dostali. Tipovali na mezinárodní organizaci, nicméně pravda je daleko jednodušší. Nebo možná komplikovanější?
Dodnes se bohužel nepodařilo najít všechny zachráněné děti, a proto dostali naši žáci velký úkol, se kterým jim třeba můžete pomoci. Znáte někoho, kdo trávil druhou světovou válku v dětském věku v Anglii? Dotyčný člověk nemusí vědět důvod, možná si i na danou dobu vzpomíná jen v malých útržcích, každopádně by mohl být na seznamu zachráněných dětí.

Připojíte se k nám a přijmete roli detektivů? Za poslední dva roky se dětem ze základních a středních škol v Čechách podařilo tímto způsobem najít už 5 takovýchto "dětí". Třeba zrovna ve Vašem okolí žije další. K pátrání máme velkou motivaci. Doposud se totiž nenašlo žádné dítě, jež by pocházelo z okresů Mělník či Mladá Boleslav a okolí, což je poměrně zarážející na to, jak blízko ku Praze jsme. Nemyslíte?

Aktualizováno ( Čtvrtek, 08 březen 2012 )
 
< Předch.   Další >
A+ | A- | Reset

Ankety

Naše škola

skola_kvet2.jpg

Počet přístupů od 1.1.2008

Přístupů: 5063398
designed by www.madeyourweb.com