Menu Content/Inhalt

Šk.rok 2019/2020

Změny obsahu

Husité Tisk E-mail
Napsal Mgr. Hana Dusílková   

Husité - interaktivní historický pořad na sále školy pro 3. až 9. třídu.

30. listopadu 2011 - Návštěva husitů

"Ktož sú boží bojovníci a zákona jeho" - tuto otázku si už nemusíme pokládat a hledat na ni odpověď. Všechno už víme díky pořadu, kterého jsme se v rámci výuky dějepisu a vlastivědy zúčastnili. Do naší školy zavítali jako ostatně každý rok zástupci historické šermířské skupiny z agentury Pernštejni, kteří si tentokrát připravili pásmo z doby husitství, jež zaměřili na boj a bojovou taktiku.
V této době byly zbraně vskutku lidové, odvážní husité bojovali takřka vším, co měli po ruce, a tak si dokázali upravit nástroje, které používali i k práci. Krom těchto menších zbraní využívali hojně také vozovou hradbu. A ta na tom všem byla asi nejlepší. Bohužel máme ve škole na sále jen omezené místo, takže jsme se museli smířit pouze s jedním vozem, abychom se tam také vešli. Někteří z nás si vyzkoušeli, jak se cítili válečníci 15. století, a obsadili všechna volná místa na voze i kolem něj. Zaujali bojové postavení.
Na útok se čekalo jen chvilku. Asi si umíte představit, že proti nám stojícímu křižákovi jsme to nandali. Ano, byl sice jen jeden, ale do příště si bude určitě pamatovat, že na husity si dovolovat nemůže, i když má meč nejnovější výroby a těžké brnění.

Aktualizováno ( Neděle, 11 prosinec 2011 )
 
< Předch.   Další >
A+ | A- | Reset

Ankety

Naše škola

2003.jpg

Počet přístupů od 1.1.2008

Přístupů: 5062998
designed by www.madeyourweb.com