Menu Content/Inhalt

Šk.rok 2019/2020

Změny obsahu

SOS - Biodiverzita Tisk E-mail
Napsal Ing. Daniela Sobotková   

SOS – Biodiverzita

V listopadu 2010 vyhlásila společnost Veolia – voda internetovou soutěž pro třídní kolektivy 2. stupně základních škol (6. – 8. ročník). Z naší školy se zúčastnily všechny tři odpovídající třídy a v rámci hodin přírodopisu a volitelných předmětů plnily na internetu zadané úkoly. Zadání bylo soustředěno do 4 soutěžních týdnů a 1 týdne bonusového. Dozvěděli jsme se tak, že biodiverzitu (rozmanitost přírody) můžeme chránit mnoha způsoby, a každý může přispět svou troškou (tříděním odpadů, šetřením vody a elektřiny, spalováním obnovitelných paliv, ochranou ohrožených druhů organismů, nakupováním ekologicky šetrných výrobků ).

Našli jsme i vysvětlení některých pojmů, které souvisí s udržitelným rozvojem společnosti a ověřili si některé zajímavé statistické údaje. Zadání soutěžních úkolů, nyní již se správnými odpověďmi si můžete přečíst na www.sos-biodiverzita.cz.

No a jak jsme v soutěži dopadli?

Hodnotitelé soutěže rozdělili pořadí soutěžících týmů do pěti skupin. Místo bodů či známek se rozhodli udělovat listy jinanu dvojlaločného (pět je nejvíce, jeden nejméně). Jinan (ginkgo biloba) je totiž velmi zvláštní strom - patří mezi nejstarší rostliny na Zemi a někdy se mu dokonce přezdívá „žijící fosílie". V soutěži symbolizuje snahu o zachování životního prostředí pro příští generace. Deset tříd z první skupiny postoupilo do finále.

1.skupina 5 listů – ve vašich rukou by planeta jen vzkvétala - zvládlo 102 tříd
2.skupina 4 listy – klobouk dolů, soutěžili jste naprosto skvěle – zvládlo 125 tříd a všechny tři naše třídy byly mezi nimi
3.skupina 3 listy – můžete být na sebe hrdí – 44 tříd
4. skupina 2 listy – jste velmi šikovní jen tak dál – 57 tříd
5. skupina 1 list – máte zájem o životní prostředí, už jen to z vás dělá vítěze – 41 tříd

Nebyli jsme sice nejlepší, ale byli jsme dost dobří a dozvěděli jsme se spoustu užitečných věcí. Již se těšíme na další soutěže.

Za VI., VII. a VIII. Třídu D. Sobotková

Aktualizováno ( Neděle, 20 únor 2011 )
 
< Předch.   Další >
A+ | A- | Reset

Ankety

Naše škola

1928.jpg

Počet přístupů od 1.1.2008

Přístupů: 5063408
designed by www.madeyourweb.com